Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Örnek Resim
Örnek Resim

Bu balığı asla derisiyle yemeyin! En fazla civa deride bulunur

HANGİ BALIKLAR DERİSİYLE YENMEMELİDİR? Marlin, köpek balığı, kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumru gibi balıkların derisinin civa açısından çok yüksek olduğunu , bu nedenle fazla miktarda yenmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu liste diğer balık …

HANGİ BALIKLAR DERİSİYLE YENMEMELİDİR? Marlin, köpek balığı, kılıç balığı, kiremit

HANGİ BALIKLAR DERİSİYLE YENMEMELİDİR?

Marlin, köpek balığı, kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumru gibi balıkların derisinin civa açısından çok yüksek olduğunu , bu nedenle fazla miktarda yenmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu liste diğer balık türlerine kıyasla çok da uzun değildir ve genel olarak birçok balığın derisi yenilebilir.

Ancak uzmana göre bu türlerin kabukları büyük porsiyonlarda tüketildiğinde sağlık açısından tehlikeli olduğundan, pişirmeden önce kabuklarını soymak en doğrusu. Ayrıca, dış yüzeyinde keskin dikenler bulunan vatoz derisinin yenmemesi tavsiye ediliyor.

Civa doğada çevrede doğal olarak bulunsa da, diğer maddelerle etkileşime girdiğinde inorganik cıva oluşur. Bu cıva formu suya girdiğinde en zehirli olan metil cıvaya dönüşür. Metil civa fitoplanktonlara yerleşir, bunlar küçük balıklar tarafından yenir, daha sonra bu küçük balıklar daha büyük balıklar için besin haline gelir ve bu balıklar da daha büyük balıklar için besin haline gelir. Metil civa balık organizmalarında bu şekilde birikiyor. Bu toksinin en yüksek konsantrasyonu besin zincirinin en tepesinde yer alan balıklarda görülmektedir .

Metil civanın balıklarda birikmesi, bazı balık türlerinin derisinin büyük miktarlarda tüketilmesinin güvenli olmamasının nedenidir. Marlin, köpek balığı, kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumru gibi balıklar ekosistemlerindeki en büyük balıklar arasında yer aldığından, derilerinde büyük miktarda metil civa bulunur. Aşırı miktarda cıva tüketimi sinir sistemini etkilemek de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Titreme, baş ağrısı ve hafıza kaybı cıva zehirlenmesinin olası belirtilerinden sadece birkaçıdır . Ayrıca kardiyovasküler sistem üzerindeki etkilerinden bahsetmeye bile gerek yok. Yüksek civa seviyeleri, doğmamış bebeklerin ve küçük çocukların gelişimine de zarar verebileceğinden, hamile kadınların deniz ürünleri konusunda dikkatli olmaları önerilir. Ancak bu, balık derisini tamamen terk etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Somonu derisiyle de pişirebilirsiniz; çünkü somon, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır ve lezzet katar.

Örnek Resim